Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, czas więc na pierwsze wypieki. To doskonały moment, aby upiec tradycyjne świąteczne pierniki. W wielu domach to rodzinna tradycja i okazja by razem spędzić czas.
Poniżej przedstawiamy jeden ze sprawdzonych przepisów na tradycyjne pierniczki- doskonały pomysł na słodkie przekąski, dzięki którym poczujemy smak nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.
Wszystkie składniki z przepisu znajdziecie Państwo w sklepach na terenie gminy Sicienko. Można się do nich wybrać z listą świątecznych zakupów www.sicienko.pl/info-subkategoria-102-sklepy.
W kolejnych dniach będziemy przedstawiać Państwu przepisy na dania świąteczne.
Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy (wg receptury Danuty i Marka Komuszyna). Pierniki z Oleśnicy od 2013 roku są wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych województwa dolnośląskiego.
Skład:
• 300 g mąki pszennej;
• 200 g mąki żytniej;
• 400 ml naturalnego miodu;
• 200 g masła;
• 1 łyżka sody oczyszczonej;
• 1 łyżka mleka;
• 2 jajka;
• 3 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych;
• pieprz, cynamon.
Wykonanie:
Miód i masło rozgrzewamy na małym ogniu. Następnie masę tą odkładamy na bok, aby przestygła. Obie mąki mieszamy w misce. Do mąki dodajemy letnią masę miodową, jajka, rozpuszczoną w mleku sodę oraz przyprawy. Całość zagniatamy w elastyczne ciasto, zawijamy w spożywczą folię i odkładamy do dojrzewania w chłodne miejsce (ciasto im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsze). Następnie rozwałkowujemy je na grubość 3 mm i wycinamy z niego pierniczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu możemy je ozdobnie polukrować (trwały lukier otrzymamy ucierając białko z cukrem pudrem, z dodatkiem kilku kropel olejku do ciast).
Dajcie znać gdzie i co możemy kupić na święta. Wspierajmy naszych lokalnych przedsiębiorców.