Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i rodzinny czas. Magiczna atmosfera, kolorowe ozdoby i oczywiście bożonarodzeniowe potrawy. Tradycyjne ciasta świąteczne na Boże Narodzenie, makowiec, piernik czy sernik, to słodkie wypieki, które z pewnością powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Te ciasta najlepiej smakują właśnie w czasie świąt.
Wypieki na Boże Narodzenie sprawiają, że w całym domu zaczyna unosić się wyjątkowy aromat świąt. Cynamon, mak, suszone owoce, orzechy, miód, czekolada….....
Poniżej prezentujemy przepis na „ Makowiec z krucho-drożdżowym ciastem”
Ciasto
Skład:
• 400 g mąki;
• 2 jajka;
• 150 g masła;
• 2 łyżki gęstej śmietany;
• 50 g świeżych drożdży;
• 100 g cukru pudru;
• szczypta soli;
• skórka otarta z cytryny.
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Następnie siekamy masło z mąką, rozprowadzonymi w śmietanie drożdżami, cukrem, jajkami, solą oraz otartą z cytryny skórką. Wyrabiamy ciasto, aż do chwili kiedy stanie się lśniące. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce.
Nadzienie makowe
Skład:
• 150 g maku;
• 0,5 l mleka;
• 50 g masła;
• 2 łyżki miodu;
• 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich;
• 4 łyżki rodzynek;
• 2 jajka;
• pół szklanki cukru.
Wykonanie:
Mak zalewamy wrzącym mlekiem i na małym ogniu gotujemy ok. 40 minut. Następnie osączamy na sicie i dwukrotnie mielimy maszynką z sitkiem do maku. W rondlu topimy masło z miodem, dodajemy orzechy i sparzone rodzynki. Stale mieszając dodajemy mak i smażymy jeszcze ok. 10 minut. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, do nich to dodajemy przestudzoną masę makową. Na koniec ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy je z makiem.
Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na uprzednio rozwałkowanym w kształcie prostokąta cieście. Ciasto starannie zwijamy i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Po tym czasie smarujemy stopionym masłem strucle i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 50 minut.
Makowiec z ciastem krucho – drożdżowym jest znacznie łatwiejszy do wykonania w porównaniu z jego drożdżową wersją. Stąd jeśli ktoś debiutuje, to przepis ten będzie nieco zmniejszał ryzyko porażki.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta znajdziecie w sklepach https://sicienko.pl/info-subkategoria-102-sklepy.html
Świeże jaja dostępne:
-Hodowca kur niosek i producent jaj Grażyna Chmiel, Trzemiętówko 11 tel. 52 381 50 82
- Dąbrówczyn tel. 666-997-207