W sobotę 17 czerwca zapraszamy na Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku, który odbędzie się na terenie parku w godz. 12:00-17:00. Podczas wydarzenia będzie można kupić regionalne produkty od blisko 50 lokalnych wystawców (w tym Kół Gospodyń Wiejskich i miejscowych Stowarzyszeń) - sery, wędliny, słodkości, napoje, przetwory czy rękodzieło. Nie zabraknie też innych atrakcji. Dzieci będą mogły wziąć udział w warsztatach zielarskich oraz zapałkarskich, a także poznać sowy, kucyki i producentki serów - kozy . Dorosłych na pewno zainteresują efektowne pokazy kulinarne i wystawa makatek kuchennych Jolanty Grygiel, a także strefa chillout z relaksacyjną muzyką. Wydarzenie zakończy rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego, połączone z otwartą degustacją blisko 45 potraw. Szczegółowa agenda poniżej.
Harmonogram:
12:00 – otwarcie Jarmarku
12:15 – panel fascynatów kuchni regionalnej:
▪️ Anna Kornelia Jędrzejewska – autorka książki „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu” i bloga o tradycjach piernikarskich, kustosz Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy;
▪️ Mirosława Wilk – laureatka kulinarnych konkursów, prowadzi zagrodę Tradycyjne Jadło należącą do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, aktualnie jest w trakcie pisania książki kucharskiej;
▪️Krzysztof Leśniewski – autor książek „Kuchnia Pałucka” i „Tradycyjna spiżarnia”, laureat prestiżowej nagrody Klucz do polskiej spiżarni przyznanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego
13:00 – pokaz kulinarny Marcina Szukaja – mistrza kulinarnego z (autorskiej) restauracji
Kuchnia by Marcin Szukaj
14:00 – konkurs picia soków na czas dla dzieci i dorosłych – soki w 100% tłoczone na zimno bez dodatku cukru, które wytwarza miejscowa Grupa Producentów Owoców GALSTER z Wierzchucic
14:30 – pokaz kulinarny z wykorzystaniem lokalnych produktów
15:00 – prezentacja półek na przyprawy z zapałek wykonanych podczas warsztatów integracyjnych dla dzieci, prowadzonych przez Świat Zapałek Przemysława Kozłowskiego – artystę zamieszkującego gminę Sicienko, autora m.in. największej na świecie szopki bożonarodzeniowej z zapałek
16:00 – rozstrzygnięcie X edycji konkursu kulinarnego „Smak Trzech Dolin”
16:30 – degustacja potraw pokonkursowych dla wszystkich chętnych
17:00 – zakończenie Jarmarku
Zabierzcie rodziny oraz znajomych i przybywajcie.